Architectuur in Rotterdam

Rotterdam

Het eens plat gebombardeerde Rotterdam heeft zich na de oorlog ontpopt tot de architectuurstad van Nederland. Grote namen van architecten als Rem Koolhaas, Piet Blom, Carl Weber, Renzo Piano, MVRDV en Ben van Berkel hebben hun architectonische voetsporen nagelaten in deze, inmiddels prachtige, havenstad.

 

De Rotterdamse mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’ gecombineerd met stoere, fascinerende architectuur, zijn vast onderdeel van toeristische routes geworden.

Rotterdam
Architectuur

Vermengd met de geuren en kleuren van bewoners die uit alle windstreken van de wereld naar Rotterdam gekomen zijn, Rotterdammers met meer dan 170 nationaliteiten. Die bijzondere combinatie heeft Rotterdam gevormd tot de stad die het nu is. Een spannende, multi-culturele stad met bijzondere hedendaagse bouwwerken, omzoomd door architectonische panden uit vorige eeuwen, die het bombardement ternauwernood hebben overleefd. De Veerhaven is daar een mooi voorbeeld van en Delfshaven, maar ook Hotel New York, gebouwd in 1901, hoort in dit rijtje thuis.

De iconen van Rotterdam

Wie kent niet de moderne architectonische iconen van Rotterdam? Het moderne designhotel NHOW van Rem Koolhaas, eyecatcher op de Wilhelminapier, de toeristische trekpleister van Rotterdam met het Luxor, de Hoerenloper en vele restaurants. Gelegen aan de voet van de Erasmusbrug, die werd ontworpen door Ben van Berkel, die ook de woontoren The One aan de Blaak realiseert.

Markthal
De iconen van Rotterdam

En dan de internationaal bekende Markthal die veel toeristen trekt, de Kunsthal en het naast gelegen iconische depot van museum Boymans van Beuningen, een hoge spiegelende kom met bomen op het dak. Architectuur Rotterdam van hoog niveau. En niet te vergeten, de spraakmakende uit 1984 daterende kubuswoningen en het opvallende Centraal Station, ooit een onopvallend grijs geheel, nu een in het oog springend architectonisch hoogstandje. En last but not least de Erasmusbrug, die Noord en Zuid met elkaar verbindt. De architectuur van Rotterdam heeft zijn sporen verdiend.

Unieke havenstad

De architectuur van Rotterdam heeft van deze havenstad een wereldstad gemaakt. Een moderne, hippe stad, waar mensen graag willen vertoeven. Buitenlandse toeristen die deze bijzondere nieuwbouwstad komen bezichtigen. Rotterdam heeft het begrip nieuwbouw een nieuw gezicht gegeven.

havenstad ROTTERDAM
havenstad

Meestal wordt nieuwbouw als saai en eenduidig gezien, maar in Rotterdam is de nieuw gebouwde architectuur verre van dat. Integendeel, de Rotterdamse architectuur oogt verrassend, spannend en uitbundig. Wie had dat gedacht toen in de tweede wereldoorlog de hele binnenstad, op de Laurenskerk na, door een bomaanslag weggevaagd werd. En wie had 30 jaar geleden gedacht dat de architectuur van Rotterdam zoveel naam zou maken. De stad die toen nog enigszins armoedig oogde lijkt de laatste jaren als een feniks uit haar as herrezen. De stad heeft een behoorlijke inhaalslag gemaakt door markante architectuur en hun architecten alle ruimte te geven. Rotterdam, prachtige, unieke stad aan de Maas…