Een rolsteiger is een speciaal soort steiger. Via Rolsteiger.net kan iedereen een rolsteiger kopen. Je kunt hier kiezen uit diverse modellen en varianten. Maar wat voor soort steiger is een rolsteiger eigenlijk? Waarvoor worden deze steigers gebruikt? En wat is de meerwaarde van een sterke, betrouwbare en veilige rolsteiger?

Wat is dat eigenlijk, een rolsteiger?

Een rolsteiger, maar wat is een rolsteiger precies? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een rolsteiger is een steiger op wielen die buiten gebruikt wordt, om veilig op hoogte te kunnen werken. Naast rolsteigers, ook wel eens gevelsteigers genoemd, zijn er ook nog steigers voor binnengebruik. Deze worden kamersteigers genoemd en zijn bijvoorbeeld handig als je binnen de muur wilt plamuren, schilderen of je plafond wilt renoveren. Een belangrijk verschil tussen rolsteigers en kamersteigers is dat rolsteigers opbouwframes en leuningframes hebben, terwijl kamersteigers een vouw gedeelte hebben. Verder zijn rolsteigers vaak hoger, breder en langer dan kamersteigers, omdat ze gebruikt worden om op dakgoothoogte te kunnen werken.

Waarvoor worden rolsteigers gebruikt?

Rolsteigers worden gebruikt voor tal van werkzaamheden buitenshuis, die op een wat grotere hoogte uitgevoerd moeten worden. Hierbij kun je denken aan renovatiewerkzaamheden aan het dak, zoals het verwijderen van asbest, het oplossen van een daklekkage of het vernieuwen van panlatten, tengels, het dakbeschot en isolatiemateriaal in het dak.

Naast werkzaamheden die aan woningdaken of bedrijfsdaken uitgevoerd worden, zetten veel mensen een steiger ook in om de dakgoot te reinigen of repareren, of om de ramen boven goed schoon te krijgen. Zeker bij grote schoonmaakklussen bij bedrijven worden steigers ingezet om veilig op grote hoogte te kunnen schoonmaken. Rolsteigers zijn ook nuttig als er een gevelrenovatie wordt uitgevoerd bij een woning of een bedrijfspand. De bouwvakkers en metselaars kunnen met een rolsteiger veilig hun werkzaamheden uitvoeren, zonder het risico dat ze naar beneden vallen. Een andere toepassing van rolsteigers is wanneer er een dakopbouw, zoals een dakkapel of een nokverhoging, op een woning aangebracht wordt. De rolsteiger wordt dan gebruikt om op een veilige manier de dakopbouw te maken, maar ook om materialen en gereedschappen op te leggen. Hierdoor hoeven de bouwvakkers niet telkens op en neer op of van de steiger te gaan. Ten slotte zetten schilders vaak steigers in bij grote schilderklussen op hoogte. Steigers zijn namelijk veiliger dan ladders!